De pijn te lijf

Alle mensen hebben wel eens pijn. Op zich is hier niets mis mee, want pijn is een signaal dat het lichaam afgeeft wanneer er iets niet in orde is. Vervelend is het wel. Helemaal als die pijn maar aanhoudt, ongeacht wat voor behandelingen er zijn geweest. Sommige mensen krijgen na jarenlang dokteren, soms zelfs chirurgische ingrepen, te horen dat ze er maar mee moeten leren leven. Toch kan het zeer de moeite waard zijn om te laten onderzoeken of er misschien triggerpoints actief zijn.

Triggerpoints zijn vervelende spierknoopjes, die in veel gevallen de pijn uitstralen naar een andere plek in het lichaam. Vandaar dat ze ook vaak over het hoofd worden gezien. Een triggerpoint in de scheve nekspier kan verantwoordelijk zijn voor veel problemen in de schouders, arm, pols of hand of bij de schouderbladen. Knopen bij de knie kunnen pijn onder de voet veroorzaken, en ga zo maar door. Gelukkig gedragen de triggerpoints zich volgens een vast patroon en zijn de punten, soms met wat geduld, wel op te zoeken. In veel gevallen kan een regelmatige massage van de betrokken punten de klachten al heel snel verminderen of zelf laten verdwijnen. Vaak lopen mensen al langer met klachten rond en veroorzaakt het ene triggerpoint weer andere triggerpoints. Zo kan het soms wel een uitdaging zijn om de veroorzakers te vinden. Maar zeker de moeite waard, als je op die manier van de pijnstillers af kan komen of zelfs een operatie kan voorkomen.

Eenmaal de boosdoener gevonden, dan kan je zelf thuis aan de slag door een paar keer per dag de triggerpoint te masseren. Eenvoudig met je duim of met behulp van een balletje.

Wanneer een klacht al lang aanhoudt en behandeling, therapie of medicatie geen verbetering geeft, is het zeker de moeite waard om eens op zoek te gaan naar triggerpoints.

De oorzaken van Triggerpoints kunnen onder andere overbelasting of een plotselinge verkeerde beweging zijn. Maar ook stress veroorzaakt vaak ongemak. Wat minder voor de hand liggende oorzaken zijn bijvoorbeeld verkeerd ademhalen of lang met je mond open moeten zitten bij de tandarts.

De klachten kunnen ook variëren. Veel genoemde klachten zijn

  • beperking in de beweeglijkheid
  • pijn
  • tintelingen of doof gevoel in armen of benen
  • duizeligheid
  • piepen in de oren.

Behandeling van triggerpoints

Wanneer je komt voor een Triggerpoint behandeling beginnen we met een intake gesprek. In dit gesprek worden de klachten en mogelijke oorzaken in kaart gebracht. Aan de hand van de te behandelen klacht worden de mogelijk betrokken spieren gekozen en onderzocht op aanwezigheid van triggerpoins.

Dit is echt teamwork. Omdat de triggerpoints niet altijd voelbaar zijn voor de behandelaar is jouw feedback hierbij erg belangrijk. Actieve Triggerpoints liggen meestal niet op de plek waar de klacht zich voordoet, maar geven door druk wel de herkenbare pijn af naar die bepaalde plek; de uitstralingspijn. Deze punten worden direct behandeld door een korte diepe strijking in de spier, om het punt weer van bloed en zuurstof te voorzien.

Na afloop van de behandeling wordt besproken hoe je zelf thuis het best de triggerpoints kunt behandelen om het herstel zo snel mogelijk te laten verlopen. Zo’n behandeling is meestal verbazend simpel; 2 tot 5 keer per dag even de spier behandelen met wat duimdruk of met een balletje tegen de muur of op de grond.

Stuur een mail naar info@attent-qi.nl of bel met 06-2674 6292.
Ik ben niet altijd in de gelegenheid om de telefoon aan te nemen. Spreek dan a.u.b. een bericht in. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?