Welkom op deze pagina voor zelf-behandeling van triggerpoints.
Onder deze tekst vind je een overzicht van de spieren die het meest voorkomen bij behandeling van triggerpoints. Klik je op de afbeelding, dan krijg je een beschrijving en behandeling te zien van deze spier.
Maar lees voor je gaat behandelen eerst nog even de volgende punten door.
- Wat zijn triggerpoints
- Gevolgen van triggerpoints
- Hoe behandel je triggerpoints
Mocht je nog vragen hebben over de behandeling, aarzel dan niet om met te mailen.
Wat zijn triggerpoints
Wat zijn nou eigenlijk Myofasciale Triggerpoints?
Door aanhoudende overbelasting of een onverwachte beweging kan een gedeelte van de spier op tilt gaan. De samentrekkende delen, sarcomeren, blijven dan constant onder spanning. Dit betreft doorgaans maar een klein deel van de spier in de spierbuik, wat een zogenaamd spierknoopje veroorzaakt. Deze spierknoop houdt de hele spier onder spanning, de doorbloeding stagneert en afvalstoffen hopen zich op.
a – spiervezel in rusttoestand
b – knoop in een deel van de spiervezel
c – uitgerekte sarcomeren als gevolg hiervan
De spanning die hierdoor ontstaat in de spier maakt dat de spier niet meer volledig functioneert. Ook de fascia, het omhullende vlies, komt onder spanning. Hierdoor wordt het pijnsignaal dat wordt afgegeven ook vaak afgeleid naar een ander gebied dan waar het triggerpoint zit.
De behandeling van triggerpoints is erop gericht om het aangedane punt door massage weer van vers bloed te voorzien waardoor het zich weer kan ontspannen. Sommige behandelaars gebruiken hiervoor naalden om de triggerpoints te manipuleren. Het voordeel van de manuele massage is echter dat je zelf een groot deel van de behandeling kunt uitvoeren.
Klachten door triggerpoints
De klachten die door triggerpoints worden veroorzaakt zijn heel divers. Uiteraard zijn er de klachten die zich uiten in bewegingsbeperking. Je kan bijvoorbeeld je arm niet meer helemaal omhoog doen. Het kan ook zijn dat je de bewegingen nog wel kunt maken, maar dan met pijn. Eigenlijk kunnen alle bewegingsbeperkingen of pijn met bepaalde bewegingen triggerpoints als oorzaak hebben.
Wanneer een klacht al lang aanhoudt en behandeling, therapie of medicatie geen verbetering geeft, is het zeker de moeite waard om eens op zoek te gaan naar triggerpoints.
Naast bewegingsklachten kunnen zich ook klachten voordoen die op het eerste oog niets met spieren van doen hebben. Hoofdpijn is daar een goed voorbeeld van.
Maar ook duizeligheid, gastronomische pijn, oorsuizen of tand/kiespijn zouden het gevolg kunnen zijn van verkrampte spierknoopjes. Doordat een spier constant verkrampt is, kunnen zenuwen afgekneld worden wat tintelingen of een doof gevoel geeft in de ledematen. Zo blijkt het zogenaamde carpaal tunnelsyndroom vaak het gevolg te zijn van verkorte spieren in de nek die eenvoudig met massage te behandelen zijn.
Bij al deze klachten is het natuurlijk mogelijk dat er een andere oorzaak achter zit. Denk aan slijtage, neurologische aandoeningen, of beschadiging van de spieren of pezen. Maar wanneer onderzoeken geen aanwijsbare oorzaak kunnen vinden en de arts zegt dat u maar met de klacht moet leren leven, of hij stelt een chirurgische ingreep voor en u twijfelt nog, is het toch zeker de moeite waard om naar triggerpoints op zoek te gaan.
Behandeling van triggerpoints
Hoe je triggerpoints behandelt hangt af van de plek van de triggerpoints. Maar voor elke behandeling geldt…
- doe elke strijking op de uitademing. Het geeft je een rustig tempo. Bovendien is je pijngrens op dat moment net iets hoger dan op de inademing.
- geef per behandeling ongeveer 6 tot 8 strijkingen.
- hou een pijnniveau aan dat niet te veel pijn doet. Op een schaal van 1 tot 10 blijf je ongeveer op 5.
- behandel dagelijks minimaal 2 keer tot maximaal 8 keer.
- overdrijf niet. Te veel of te harde behandeling werkt averechts.
- ga door met behandelen tot het gevoel van de uitstraling is verdwenen.
Behandeling met duim of vingers
Zoek de triggerpoint op en geef de strijkingen met je duim of vingers. Hou bovenstaande regels in de gaten.
Behandeling met stuiterballetje
Plaats de bal tussen de muur of op de vloer en de spier. Leun in en zoek het triggerpoint op. Draai nu op de uitademing over het balletje opzij of omlaag. Laat op de inademing iets los en beweeg weer terug. Hou verder bovenstaande punten in de gaten.
Behandeling met de Theracane
De Theracane is een soort haak met meerdere uitstulpingen. Hiermee kan je de strijkingen geven op plekken waar je lastig bij kan komen. Voordeel is dat je je armen hierbij niet hoeft op te tillen.
Domino-effect
Wanneer triggerpoints langere tijd bestaan, kunnen er elder satelliet triggerpoints ontstaan. Het kan daardoor zijn dat, wanneer de ene triggerpoint is weggewerkt, die andere zijn kans waarneemt. De pijn verplaatst zich dan.
Mocht dit het geval zijn, en je weet de triggerpoints te vinden, dan kan je de behandeling verleggen naar deze nieuwe punten. Maar je mag natuurlijk ook best weer langs komen om de spieren nog eens te laten onderzoeken.
Veel succes!
Triggerpoints
Hoe kan je ze behandelen?
Fascia
Hoe kan een triggerpoint ergens anders pijn doen?
Check je houding
Probeer triggerpoints te voorkomen.
Handboek Triggerpoints
Wanneer je de smaak te pakken hebt.
Overzicht van de spieren