Trapezius

Monnikskapspier

Aanhechting

De of Monnikskapspier is een grote spier die over de bovenrug en schouders loopt. Het bovenste deel hecht aan de schedelbasis en loopt door via de nek- en rugwervels naar de onderste rib. Aan de zijkant hecht de spier aan de rand die achter over het schouderblad loopt.

Werking

De Trapezius trekt het schouderblad naar achteren, tilt het op of laat het draaien. Ook buigt of draait de Trapezius de nek, of houdt die juist rechtop.

Klachten

Triggerpoints in de Trapezius zorgen voor uiteenlopende klachten. De triggerpoint in de hoek van de schouder en nek is vaak verantwoordelijk voor hoofdpijn (spanningshoofdpijn, pijn bij de slaap) of pijn in de kauwspier, achterkant hals naar achter het oor en/of oog. Ook kan dit triggerpoint zorgen voor een stijve nek. De triggerpoints die iets lager op de schouder liggen veroorzaken vaak pijn in de nek en schedelbasis.

De lagere triggerpoints net naast het schouderblad of midden op de rug kunnen soortgelijke klachten veroorzaken. Verder komt een drukkende of brandende pijn, lokaal en/of op de schouder. Door verzwakking van de spier kan het schouderblad wat uitsteken.

Behandeling

Je kan bovenste triggerpoints in de Trapezius behandelen met je duim en wijsvinger, maar een balletje tegen de muur doet het ook goed. De lagere triggerpoints kan je in ieder geval beter met het balletje behandelen.

Plaats het balletje tegen de muur en zoek de locatie van het triggerpoint. Beweeg nu langzaam op de uitademing van links naar rechts of op en neer. Bij het inademen rol je zonder druk weer terug. Herhaal deze beweging een keer of 6 per behandeling.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Voor de bovenste triggerpoints hou je met de hand van de te strekken kant de stoel of kruk achter je rug vast. Draai je kin iets naar deze zelfde kant en geef met je andere hand voorzichtig lichte druk naar de andere kant tot je de strekking voelt.

Voor de lager gelegen triggerpoints hou je je met de arm van de te strekken kant vast aan bijvoorbeeld een deurpost, iets boven je schouders. Leun dan voorzichtig iets naar achteren tot je de strekking voelt.

De middelste triggerpoints zijn te strekken door in gebogen stand (je mag je met een arm ondersteunen) een gewicht (pak suiker of een boek of zo) rond te draaien met de arm die naar beneden hangt,

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-backend.php on line 1146

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/php/class-asset-manager.php on line 816