Subscapularis

Onderschouderbladspier

Aanhechting

De Musculus Subscapularis loopt achter het schouderblad, gehecht aan de kop van het schouderblad en de rand van het schouderblad.

Werking

De functie van de Musculus Subscapularis is het stabiliseren van de schouderkom en het binnen draaien van de arm van de schouderkom. Verder helpt de spier om de spanning te houden bij de zijwaartse beweging van het opzij en/of hoog houden van de arm.

Klachten

De klachten van triggerpoints in de Subscapularis kunnen lokaal zijn. Vaak kan de pijn achter de schouder heftig zijn, eventueel met straling rond de triggerpoint, of wel tot de achterarm. Ook hebben sommige mensen klachten op de rug van de pols, vergelijken als bij de Scalenes.

Wanneer de spier door de spanning is verkrampt, kunnen pijn voorkomen door pijn van de (boven)arm. Je kan bijvoorbeeld je shirt moeilijk aan te doen, of je telefoon in je broekzak.

Behandeling

Doordat de Subscapularis tussen het schouderblad en de borstkas ligt, is het een beetje lastig om de masseren. Het best kan je zitten en de arm laten bungelen met de handrug wat naar achter houden. Met de ander hand voel je de duim diep in de schouder, zodat je de spier voelt met deze duim en de andere vingers op de rug. Met name de twee triggerpoints aan de voorste rand zullen pijnlijk zijn. Door de duim en vingers te kneden masseer je in de inademing even het bloed, waardoor het bloed de punten weer kan stromen. Doe het voorzichtig, op een 5 a 6 in de pijnschaal van 1 tot 10. Adem weer uit en herhaal de massage tot een keer of 6 a 10. Herhaal deze behandeling 3 tot 5 keer per dag, tot er geen pijn meer is. Wanneer het minder pijnlijk wordt, kan je ook eventueel de derde diepere triggerpoint mee behandelen.

Heb je ook je andere arm pijnlijk is, is het lastig om zo te behandelen. Je kan dan de behandeling met een Theracane doen. Of even iemand vragen om te helpen 🙂

Strekking

Na een tijdje kan je de spieren voorzichtig te trainen.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-backend.php on line 1146

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/php/class-asset-manager.php on line 816