Sternocleidomastoideus

Borstbeen-sleutelbeen-tepelspier

Aanhechting

De Sternocleidomastoideus (verder SCM)  loopt in twee banen. Beide hechten ze net achter het oor aan de processus masroidus, het ’tepel-vormig’ uitsteeksel aan de schedel. Onderaan hecht de voorste aan het borstbeen en de achterste aan het sleutelbeen. Hiermee is gelijk de naam verklaard.

Werking

De SCM buigt en draait de nek en het hoofd. Verder tillen ze het sternum en sleutelbeen omhoog.

Klachten

Afgezien van stijfheid en moeilijk je nek draaien, geven triggerpoints in de SCM weinig klachten in de spieren zelf. Toch kunnen ze oorzaak zijn van veel uiteenlopende, soms mysterieuze klachten.

Triggerpoints in de voorste tak zorgen voor diepe pijn in- en boven het oog, in de tong, achter het oor on bij de kruin, de nek en het puntje van het borstbeen, pijn aan de zijkant van het gezicht die lijkt op trigeminale neuralgie of wordt aangezien voor sinusitis. Ze zijn vaak (indirect) betrokken bij pijn in het kaakgewricht.

De achterste tak zorgt voor pijn in het voorhoofd, diep in het oor en achter de kiezen. Verder een scheve nek door stijfheid in de spieren.

De triggerpoints in de claviculaire tak kunnen door het verschil in spanning zorgen voor evenwichtsstoornissen, misselijkheid en duizeligheid (struikelen, vallen) ten onrechte aangezien voor vertigo of de ziekte van Ménière .

Gehoorstoornissen (eenzijndige doofheid of gehoorverlies) en oorsuizen horen ook bij de symptomen van deze tak.

Als het nog niet genoeg is, zorgt de sternale tak voor veel gezichtsstoornissen, zoals dansende letters, dubbel, wazig of verminderd zien. Ook een hangend ooglid of een trekkend oog kan een symptoom zijn.

Systemische klachten kunnen uit beide takken komen. Klachten als verkeerd inschatten van gewicht, koud zweet op het voorhoofd, te veel slijm in sinus, neus of keel, hoesten, hooikoorts en koude.

Behandeling

Bij de SCM loopt ook de halsslagader. Gelukkig voel je die altijd duidelijk kloppen. In dat geval verplaats je je handen naar een plek van je het kloppen niet voelt. Mocht je evengoed toch duizelig worden, stop dan en informeer je huisarts.

Wanneer je je hoofd naar links draait, spant rechts in je nek de SCM aan. Pak hem tussen duim en wijsvinger vast en draai je nek weer recht. Je kan nu de spier betasten op zoek naar de triggerpoints. Behandel die door die tussen duim en wijsvinger te masseren.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Buig het hoofd schuin achterover maar trek de kin naar de hals.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-backend.php on line 1146

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/php/class-asset-manager.php on line 816