Soleus

Scholspier

Aanhechting

De Soleus is een vrij brede spier in de achterkant van de kuit. Het grootste deel ligt onder de kuitspier verborgen. Bovenaan hecht hij boven aan de achterkant van het scheenbeen en kuitbeen. Onderaan hecht hij via de achillespees aan het hielbeen.

Werking

De Soleus kan door de aanhechting aan de achillespees de voorkant van de voet krachtig omlaag drukken. Hij wordt dan ook voornamelijk gebruikt bij lopen, fietsen en klimmen.

Klachten

Naast pijn in de kuit, hiel en enkel kunnen triggerpoints in de Soleus ook zorgen voor pijn in de onderrug en SI-gewricht, of soms zelfs naar de kaak.

Doordat de bloedpompende werking verstoort kan raken, kunnen er ook klachten optreden als lage bloeddruk of flauw vallen.

Sommige aandoeningen met andere oorzaak laten dezelfde klachten zien. Voorbeelden hiervan zijn trombose, aderontsteking, stressfracturen en gescheurde pezen of banden. Soms worden de triggerpoints aangezien voor shinsplint en hielspoor.

Behandeling

De Soleus is te behandelen met de duim, of met een balletje op de grond. Je kan echter ook zittend het te behandelen been bewegen over de andere knie. Zie de afbeelding in dit overzicht.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Plaats het te strekken been achter het andere been. Buig nu het te strekken been iets maar laat de voet op de grond staan. Je voelt nu duidelijk de strekking in de kuitl

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-backend.php on line 1146

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/php/class-asset-manager.php on line 816