Scalenes

Scheve spieren

Aanhechting

De Scalenes bestaan uit 3, soms 4, spierbundels in de nek. Ze lopen van afzonderijke nekwervels naar de bovenste en tweede rib.

Werking

De Scalenes draait en buigt de nek. Verder zijn het hulpspieren voor het ademhalen; ze tillen de bovenste ribben omhoog.

Klachten

Ondanks dat je van de Scales zelf niet veel last zult hebben, kunnen triggerpoints hiervandaan erg veel vervelende klachten veroorzaken. Oorzaken kunnen zijn verkeerde ademhaling of een whiplash bij een verkeersongeluk.

Klachten lopen uiteen van pijn in het schouderblad, in de schouderkom, bovenarm, onderarm, pols en hand en in de borst (angina). Soms ook in de nek zelf.

Doordat aangedane spieren de bovenste ribben optillen kunnen de zenuw naar de arm en/of de bloedvaten worden afgeklemd waardoor een doof, brandend of tintelend gevoel in de pols en hand kan ontstaan en vocht zich daar ophoopt, een Thoraic Outlet Syndrome. Triggerpoints in de Scalenes zijn dan ook vaak de oorzaak van wat men het ‘Carpaal tunnelsyndroom’ noemt.

Behandeling

Je kan de Scalenes vinden achter de Sterno Cleido Mastoides. Wanneer je met je kin naar de linker schouder wijst, voel je aan de voorkant van de nek deze SCM heel duidelijk aanspannen. Glij je nu met je vingers langs die SCM naar achteren, dan kom je op een stevige bundel spieren, de Scalenes. Deze lopen van achter je oren omlaag en opzij naar de bovenste twee ribben, achter het sleutelbeen langs. Je kan nu met je duim strijkbewegingen geven over de triggerpoints. Vergeet daarbij de onderste triggerpoints niet.

Triggerpoints in de scalenes zijn heel gevoelig. Doe het dus voorzichtig aan. Maar, behandeling zal zeker verlichting van je klachten geven.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Strek de scalenes door je hoofd opzij te leggen en met de andere arm nog iets meer strekking te geven. Draai je kin vervolgens iets naar boven om de verschillende delen van de Scalenes te strekken.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?