Rhomboideus major en minor

Grote en kleine Ruitvormige spier

Aanhechting

De Rhomboideus hecht aan de bovenste rugwervels. Aan de andere kant hecht deze spier onder de mediale rand van het schouderblad.

Werking

De Rhomboideus zorgt ervoor dat het schouderblad mooi tegen de borstkas aan blijft liggen. Ook wordt deze spier gebruikt om het schouderblad richting de wervelkolom te bewegen.

Klachten

Triggerpoints in de Rhomboideus zorgen voor een zeurende pijn langs de rand van het schouderblad. Lokale pijn dus.

Behandeling

Je kan triggerpoints in de Rhomboideus eenvoudig behandelen met een balletje tegen de muur.

Plaats het balletje tegen de muur en zoek de locatie van het triggerpoint. Dat gaat het best als je de arm van de te behandelen kant voor je borst houdt. Zo zijn de triggerpoints die net onder de rand van het schouderblad zitten toch goed te voelen. Beweeg nu langzaam op de uitademing van links naar rechts of op en neer. Bij het inademen rol je zonder druk weer terug. Herhaal deze beweging een keer of 6 per behandeling.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Hou voor strekking van de Rhomboideus de arm van de te strekken kant voor je borst. Geef nu met de andere arm voorzichtig lichte druk op die arm, verder richting de borst, tot je de strekking voelt.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?