Rectus Abdonimis, en Abdonimus Obliques

Rechte en schuine Buikspieren

Aanhechting

De rechte buikspieren lopen als een verticale band, vast aan de onderste ribben tot aan het schaambeen.

De schuine buikspieren hechten in lagen, de obliques externus, obliques internus en de transversus, aan de rechte buikspieren en schuin naar de ribben.

Werking

De buikspieren stabiliseren de ruggengraat en buigen je opzij of laten je rug te draaien. Bovendien helpen de spieren met normaal en actief ademen en werken als soort pomp van bloed uit de benen. Ook helpen de spieren voor extra inspanningen bij de bevalling, het overgeven en ontlasten.

Klachten

Triggerpoints in de buikspieren veroorzaken (gedeeltelijk) inwendige en/of uitwendige pijn in de buik. de bovenste triggerpoints kunnen lijken als maagzuur, oprispingen, ontsteking aan de slokdarm, hiatus hernia of middenrifbreuk, galstenen, zweren van het maag-darm kanaal, hartaanval, indigestie,  misselijkheid, projectielbraken of zelfs maagkanker.

De triggerpoints van het middendeel kunnen klachten als buikkramp, kolieken, chronische diarree  of zelfs blindedarmontsteking. Wanneer de arts geen verhoging vindt en een bloedonderzoek  van de blindedarmontsteking deze uitsluit, is het goed mogelijk dat er een of meer triggerpoints de boosdoeners zijn.

Triggerpoints van de onderbuik kunnen pijnlijke kramp in de blaas of urineretentie veroorzaken. Ook kunnen spierknopen de oorzaakzijn van menstruatiepijn, pijn in de eileiders, baarmoeder- en vaginapijn, of bij pijn in de penis of zaadballen.

Ook komt het voor dat triggerpoints uit de buik veroorzaakt worden door rugpijn in de midden en/of onderrug, die vooral erger wordt bij diepe inademing.

Behandeling

Je kan triggerpoints in buikspieren goed behandelen met het masseren van ondersteunde vinger. Voorzichtig een keer of 6 de aangedane punten met de vingers masseren tijdens de inademing, en dan weer uitademen.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Lig met je buik beneden, en strek met je onderarmen omhoog en je hoofd omhoog. Strek de buikspieren door de schouders omhoog te strekken.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?