Quadratus Lumborum

Vierkante lendenspier

Aanhechting

De Quadratus Lumborum loopt onder de grote rugspieren en hecht bovenaan aan de onderste ribben en onderaan aan de bekkenrand. Aan de mediale zijkant hecht hij aan de lendenwervels.

Werking

De Quadratus Lumborum zorgt ervoor dat je je bovenlichaam kan draaien en opzij buigen ten opzichte van je onderlichaam. Ook is het een belangrijke spier om je lichaam rechtop en in evenwicht te houden. De spier helpt ook wanneer je moet hoesten.

Klachten

Triggerpoints in de Quadratus Lumborum kunnen pijn veroorzaken stekende pijn veroorzaken in de heupen, billen of in het SI-gewricht. ’s Nachts kan het heel pijnlijk zijn om op de zere kant te liggen. Soms is er pijn bij de liezen en/of binnenkant van de bovenbenen.

Door de beperkte beweeglijkheid in de heupen kunnen er satelliet triggerpoints ontstaan in de Gluteus Minor, wat weer tot ‘Ischias klachten’ kan leiden.

Door onevenwichtige spanning in de Quadratus Lumborum kunnen wervels worden verschoven en het SI-gewricht worden ontwricht. Het kan ervoor zorgen dat je bekken scheef staat waardoor het lijkt of je ene been korter is dan de andere. Ook kan je een kromming in je rug krijgen die lijkt op scoliose.

Klachten die voortkomen uit de Quadratus Lumborum doen vaak denken aan artritis, ischias, problemen met de tussenwervelschijven, slijmbeursontsteking, niersteenproblemen, urinewegklachten en dergelijke.

Behandeling

Wanneer je je hand tussen je onderste ribben en bekken legt, voel je de spier aanspannen wanneer je de heup aan dezelfde kant wat omhoog trekt.

Je kan de triggerpoints in de Quadratus Lumborum behandelen met een stuiterbal tegen de muur. Ga dan een beetje schuin naar de muur staan zodat het balletje de spier goed raakt. Leun in en beweeg dan langzaam wat omlaag. Laat de druk dan los en beweeg weer terug. Deze beweging kan je een keer of zes herhalen.

Wanneer je een theracane tot je beschikking hebt, kan je de behandeling ook liggend uitvoeren.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Ga staan met je rechter been achter je linker been. Doe nu je rechterarm omhoog boven je hoofd en strek voorzichtig door. Herhaal deze beweging enkele keren. Voor de andere zijde doe je je linker been achter je rechter been en hef je je linker arm.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?