Piriformis

Peervormige spier

Aanhechting

De Piriformis of Peervormige spier ligt onder de andere bilspieren. Hij hecht aan de rand van het heiligbeen en loopt naar de trochander major, de grote knobbel boven aan je bovenbeen.

Werking

De Piriformis draait de heup ten opzichte van het bovenbeen.

Klachten

Wanneer er triggerpoints actief zijn in de Piriformis, kan de zenuw die langs deze spier vanuit je rug naar je benen loopt, bekneld raken. Hierdoor kunnen tintelingen of een doof gevoel ontstaan in je benen, heup en bilgebied. Dit kan doorlopen tot aan de kuit of voetzool. Je kan ook pijn voelen in de heup, onderrug, het SI-gewricht of je been. Het kan zijn dat je moeite hebt om je benen te kruisen of naar buiten te draaien.  De pijn kan zelfs uitstralen naar de liezen of geslachtsdelen. In sommige gevallen kan het impotentie veroorzaken.

Behandeling

Je kan triggerpoints in de Piriformis behandelen met je duimen, maar waarschijnlijk heeft een balletje tegen de muur meer effect.

Plaats het balletje tegen de muur en zoek de locatie van het triggerpoint. Beweeg nu langzaam op de uitademing van links naar rechts. Bij het inademen rol je zonder druk weer terug. Herhaal deze beweging een keer of 6 per behandeling.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Er zijn een aantal methodes om de Piriformis wat te strekken. Waar het op neer komt, is dat je de draaibeweging van de spier te pakken krijgt. Wanneer je op je rug ligt, til je de knie aan de te strekken kant omhoog. Laat hem nu wat overhellen naar de andere kant tot je de strekking in de spier voelt.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?