Pectoralis Minor

Kleine borstspier

Aanhechting

De Pectoralis Minor hecht boven aan het ravenbekuitsteeksel. Onder  hechten drie verschillende delen aan drie ribben.

Werking

De Pectoralis Minor helpt, door de bovenste aanhechting, met het op de plek houden van het schouderblad. Door de aanhechting aan de ribben, assisteert de spier bij diepe ademhaling.

Klachten

Triggerpoints in de Pectoralis Minor veroorzaken pijn aan de voorkant van de schouder, maar kunnen zich ook uitbreiden naar de borst. In dat geval kan de pijn vaak doen denken aan hartklachten. De pijn kan zich ook voordoen in de arm, elleboog en de pink, ringvinger en middelvinger.

Een aangespannen Pectoralis Major kan ook de bloedtoevoer en/of zenuw naar de arm afknellen. Het gevolg is dan een soort van gevoelloosheid. In sommige gevallen kan je de polsslag moeilijk meer voelen. Er wordt dan vaak gedacht aan carpaal tunnelsyndroom of perifere neuropathie.

Door de aanhechting aan het ravelbekuisteeksel, kan ook het schouderblad soms moeilijk bewegen.

Behandeling

Je kan triggerpoints in de Pectoralis Minor duimen. Het kan ook met een stuiterballetje, wanneer je schuin met je borst naar de muur staat, of in een deuropening.

Plaats het balletje tegen de muur en zoek de locatie van het triggerpoint. Deze spier ligt onder de Pectoralis Major. Wanneer je met je hand achter je rug tegen de stoelleuning of muur drukt, voel je de P. Minor opbollen. Beweeg nu langzaam op de uitademing  op en neer. Bij het inademen rol je zonder druk weer terug. Herhaal deze beweging een keer of 6 per behandeling.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Ga bij een deurpost staan, met je arm van de te strekken kant omhoog. Leun nu iets naar voren, zodat je de strekking in de spier voelt. Herhaal aan de andere kant.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-backend.php on line 1146

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/php/class-asset-manager.php on line 816