Latissimus Dorsi

Brede rugspier

Aanhechting

De Latissimus Dorsi is een grote spier die mediaal hecht aan de rugwervels, vanaf de onderste drie a vier ribben tot aan het staartbotje een een stukje heupbeen. Hij loopt vandaar in een punt uit, via de oksel naar de voorkant van het opperarmbeen. Tussen de bovenste ribben en de bovenarm hecht de spier ook nog aan het schouderblad.

Werking

De voornaamste functie van de Latissumus Dorsi of brede rugspier is het omlaag of naar achteren bewegen van de arm en/of deze naar de borst te trekken.

Door de aanhechting aan het schouderblad wordt deze spier ook gebruikt om de heup omhoog te bewegen.

Klachten

Triggerpoints in de Latissimus Dorsi kunnen een stekende pijn in de rug veroorzaken, onder het schouderblad, of uitstralen naar de zij. Dit kan zijn bij het inspannen van de spier, maar ook in rust.

Een triggerpoint dat vlak onder de oksel ligt is vaak verantwoordelijk voor pijn in de schouder en kan doorlopen via de arm naar de pink, ringvinger en/of middelvinger.

Het omhoog reiken met je arm kan pijnlijk zijn.

Behandeling

Je kan bovenste triggerpoints in de Latissimus Dorsi behandelen door met de hand van de andere kant voorlangs onder/achter je oksel in de spier te knijpen en het punt tussen duim en vingers te masseren.

Ook zijn deze triggerpoints goed te behandelen  met een stuiterballetje. Ga hiervoor met je rug schuin naar de muur staan. Plaats het balletje tegen de muur en zoek de locatie van het triggerpoint. Beweeg nu langzaam op de uitademing van links naar rechts of op en neer. Bij het inademen rol je zonder druk weer terug. Herhaal deze beweging een keer of 6 per behandeling.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Breng de hand van de te strekken kant boven je hoofd en strek hem, met gebruik van de andere hand, iets door.

In deze video staan nog een paar strekoefeningen die je kan doen. Maar doe het vooral voorzichtig.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?