Iliopsoas

Grote lendenspier

Aanhechting

De Iliopsoas bestaat eigenlijk uit twee spieren: de Psoas (lendenspier) en de Ikiacus (heupbeenspier). De Psoas hecht aan de lendenwervels en loopt door het bekken naar de bovenkant van het dijbeen. De Iliacus loopt vanaf de bovenrand van het bekken, via de binnenkant van het bekken naar hetzelfde punt aan de binnenkant van het dijbeen, de trochanter major.

Werking

Door de aanhechtingen van de Iliopsoas kan je je heup buigen, je bovenbeen opheffen, of vanuit lig je bovenlichaam opheffen.

Klachten

Triggerpoints in de Iliopsoas veroorzaken vaak pijn in de onderrug, vooral staand. Bewegingen als opstaan kunnen dan zeer pijnlijk zijn. Ook kan pijn ontstaan in de lies of bovenbeen.

Pijn aan de geslachtsdelen kan ontstaan uit triggerpoints in de kleine lendenspier, die iets voor de Psoas bij de navel loopt.

Een aangespannen Psoas aan één kant  kan aan de wervels trekken, wat weer bijdraagt aan scoliose, een zijdelingse kromming van de wervelkolom en problemen met de tussenwervelschijven.

Behandeling

De Iliopsoas ligt redelijk verborgen in de buik, maar is toch goed zelf te behandelen.

Het best kan je op je rug liggen met opgetrokken knieën, die je eventueel wat laat zakken naar de andere kant dan waar je behandelt. Je heup komt nu aan de te behandelen kant iets omhoog en de ingewanden komen wat aan de andere kant te liggen.
Wanneer je nu de knokkels van je vingers tegen elkaar zet, kan je met deze ondersteunde vingers tussen de heup en navel, naast de rechte buikspier, op zoek naar de Iliopsoas. Wanneer er triggerpoints in deze spier zitten, zullen die pijnlijk aanvoelen. Doe in dat geval voorzichtig aan. Behandeling zal zeker verlichting van de pijn geven.

  • Het kan zijn dat je bij deze behandeling de buik-aorta tegenkomt. Die voel je dan langs je vingers kloppen. Ga hier niet op drukken, maar ga dan iets opzij.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Strekking van de Iliopsoas kan op verschillende manieren. Zet bijvoorbeeld het been van de te strekken kant achteruit en hef de arm van die zelfde kant boven je hoofd.

Je kan ook de oefening uit deze video proberen.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?