Gluteus Minimus

Kleine bilspier

Aanhechting

De Gluteus  Minimus loopt van halverwege de bekkenkam omlaag naar de trochanter major, het gewricht met het bovenbeen.

Werking

De Gluteus Minimus helpt bij het lopen en het stabiel houden tijdens het lopen. en.

Klachten

Triggerpoints in de Gluteus Minimus zijn vaak de oorzaak van pijn aan de achterkant en zijkant van het bovenbeen en onderbeen. Ook kan er gevoelloosheid ontstaan in die gebieden. Verder kan er een doffe pijn zijn in de billen. Je benen kruisen kan ook pijnlijk zijn.

De pijn die triggerpoints in de Gluteus Minimus veroorzaken worden ook wel ischias genoemd. Het kan ook worden verward met een kapotte tussenwervelschijf, artritis, slijmbeursontsteking in de heup.

Behandeling

Triggerpoints in de Gluteus Minimus zijn goed te behandelen met een balletje tegen de muur, of eventueel een theracane of je duimen.

Plaats het balletje tegen de muur en zoek de locatie van het triggerpoint. Beweeg nu langzaam op de uitademing omlaag. Laat bij het inademen de druk los en rol weer terug. Herhaal deze beweging een keer of 6 per behandeling.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Leun met je arm tegen een muur en leg het been van de muurkant, de te strekken kant, achter je andere been met de voet op de grond. Wanneer je iets doorzakt voel je de strekking in de bilspier. Hou dit even vast, en herhaal vervolgens aan de andere kant. Zie afbeelding.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-backend.php on line 1146

Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/u61201p57978/domains/attent-qi.nl/public_html/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/php/class-asset-manager.php on line 816