Gluteus Maximus

Grote bilspier

Aanhechting

De lange buigers van de tenen (Flexor digitorum longus) en de grote teen (flexor hallucis longus) lopen vanaf hoog aan het scheenbeen en kuitbeen via de binnenkant van de enkel en de voetboog naar de tenen. Ze liggen goed verstopt onder de Soleus en de Gastrocnemius.

Werking

De lange buigers van de tenen helpen samen met de korte buigers van de tenen (die onder de voet lopen) dat je krachtig je tenen kan buigen. Ze zorgen voor evenwicht en dat je je voet kan afzetten en dus kunt lopen.

Klachten

Triggerpoints in de Flexor Digitorum Longus en Flexor Hallucis Longus kunnen veel pijn in je voetzolen veroorzaken, met name in de voetboogen de onderkant van de tenen. Daarnaast kan er gevoelloosheid en/of tintelingen in de voetzool zijn. Verder komt kramp in de kleinere spieren onder de voet vaak voor wanneer er triggerpoints in deze buigers zitten. Ze kunnen ook oorzaak zijn van hamertenen en klauwvoeten.

Behandeling

Je kan triggerpoints in de Flexor Digitorum Longus en Flexor Hallucis Longus behandelen door je onderbeen over de andere knie te leggen. Bedenkt wel dat deze spieren onder de Soleus en de Gastrocnemius liggen, waardoor het zoeken naar de pijnpunten iets lastiger kan zijn. Voel met je duimen om ze op te zoeken en plaats ze op je knie. Beweeg je kuit langzaam op de inademing over het pijnpunt. Ontspan, en adem uit. Herhaal deze stijking een keer of vijf a zes per behandeling.

Je kan ook je duimen gebruiken om de triggerpoints te behandelen. Probeer dan met beide duimen tegen elkaar de strijkingen uit te voeren. Met een balletje op de grond en je kuit op het balletje kan je ook korte strijkbewegingen maken over de triggerpoints.

Strekking

Wanneer je na een paar dagen wat verlichting voelt in de pijn, kan je voorzichtig proberen om de spier wat te strekken. Dit mag alleen nooit veel pijn doen. Wacht in dat geval nog een paar dagen.

Ga zitten op de grond met een been gestrekt. Pak met je hand de teen / tenen vast en buig die voorzichtig naar je toe. Wanneer je niet lenig genoeg bent om de tenen te bereiken, kan je je knieën buigen, of staand je hiel optillen waardoor je tenen buigen.

Start chat
Vraagje? Stuur een WhatsAppje
Hallo, Janneke hier.
Kan ik je helpen?